נושאים קשורים

הלהקה האוטיסטית שביצעה שיר לזכרה של נויה דן

חברי להקת "ויסות חושי", המורכבת מנגנים וזמרים על הרצף בתפקוד גבוה, עלו לבמה בתיאטרון תמונע בתל אביב כדי לשיר לזכרה של הנערה הצעירה שנרצחה ב-7 באוקטובר

שחקנית בריטית על כיסא גלגלים זכתה ב”פרס התיאטרון”

איימי טריג נולדה עם פגם בעמוד השדרה, אבל לא נתנה לזה לעצור אותה. השבוע זכתה בפרס יוקרתי בלונדון. "בעבר אנשים היו נגד ליהוק שחקנים נכים, לשמחתי זה השתנה"

חוק חדש ישים סוף לתביעות ייצוגיות קנטרניות בתחום הנגישות

בשנים האחרונות יותר ויותר עסקים קטנים נתבעים, שלא בצדק, על הפרות קלות של חובות רגולטוריות שאינם בקיאים בהן. משרד המשפטים פועל לצמצם את התופעה

שאלו בנפשכם: איך מאריכים שובר סל שיקום?

במדור "שאלו בנפשכם" מוזמנים מתמודדי נפש ומשפחות לשאול שאלות על זכויות בכל תחומי החיים – וכתבנו אמיר שטיין יענה. והפעם: מה עושים כשהשובר שקיבלנו מהוועדה פג תוקף?
הסתדרות 480-100

“דיכאון מי יודע”: ההגדה המיוחדת למתמודדי נפש ומשפחותיהם

"הגדת הנפש", שהופקה על ידי עמותת "משפחות בריאות הנפש", מבקשת לספר את סיפורם של המתמודדים ובני המשפחה ברוח החג
ראשיאוטיזםאבחון וטיפול באוטיזםחוקרים ישראלים מציעים "שיטת למידה חדשה ויעילה" לאנשים עם אוטיזם

חוקרים ישראלים מציעים “שיטת למידה חדשה ויעילה” לאנשים עם אוטיזם

שיטה שפותחה באוניברסיטת ת"א, המבוססת על ניצול "הבזקי זיכרון", הוכיחה יעילות טובה בתהליכי למידה של בוגרים עם אוטיזם

איור: ביגסטוק

מחקר חדש מאוניברסיטת תל אביב מציע שיטת למידה חדשה לאנשים עם אוטיזם, שעשויה לטענת החוקרים להאיץ את תהליך הלמידה, ואף לשפר משמעותית את היכולות מבחינת תפיסה חזותית.

שיפור יכולת התפיסה של אנשים עם אוטיזם הוא אתגר, שלדברי החוקרים מצריך לרוב הכשרה ארוכה ומייגעת, לצד אתגרי למידה נוספים המאפיינים אוטיזם, כמו היכולת להכליל למידה למצבים חדשים.

השיטה החדשה שהציעו החוקרים מבוססת על ניצול “הבזקי זיכרון”, המורכבים מחשיפת אדם למספר שניות בלבד למשימה שכבר נלמדה. בהשוואה לפרקטיקה של הוראה סטנדרטית המחזקת אורך וחזרה של מיומנויות חדשות, השיטה החדשה הוכיחה הצלחה בשיפור יכולות התפיסה החזותית וגם בהכללת הלמידה. כלומר, הצלחה של אנשים עם אוטיזם במשימה דומה בתנאים שלא נלמדו קודם לכן.

המחקר בוצע על ידי הדוקטורנטית שירה קלורפלד-אוסלנדר ופרופ’ ניצן צנזורה מבית הספר למדעי הפסיכולוגיה ומבית הספר למדעי המוח סגול באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף פרופ’ אילן דינשטיין וצוותו מאוניברסיטת בן-גוריון. המחקר פורסם בכתב העת Current Biology.

במסגרת המחקר בדק צוות החוקרים כ-30 מבוגרים עם אוטיזם בתפקוד גבוה שהתבקשו ללמוד משימה חזותית (למשל, זיהוי כיוון הקווים המופיעים לכמה אלפיות שניות על המסך). אולם במקום לחזור על המטלה במשך זמן רב בכל יום, הנבחנים בקבוצת הניסוי הראשית למדו את המשימה לעומק כבר ביום הראשון, ובימים הבאים נחשפו לגירוי החזותי למשך שניות ספורות בלבד. בסופו של התהליך, למרות שהמשתתפים במחקר למדו את המשימה החדשה במשך זמן מינימלי, ביצועיהם השתפרו משמעותית, בשיעור של כ-20-25%, בדומה ללמידה מרובת חזרות ובדומה להישגים של נבדקים ללא אוטיזם.

יתרה מכך, גם כשהוצגה בפני המשתתפים מטלה בתנאים חדשים שלא נלמדו (לדוגמה, כאשר הגירוי הנלמד נמצא במיקום חדש), הנבחנים שלמדו את שיטת הבזק הזיכרון פעלו טוב יותר מאלה בקבוצת הביקורת; כלומר, הם ידעו להכליל את המיומנויות שנלמדו במשימה הראשונה. הצלחתם של המשתתפים בהכללת הלמידה למצבים אחרים נחשבת משמעותית למדי, שכן מדובר במיומנויות שאנשים עם אוטיזם מתקשים בהן מאוד.

“כבר הוכחנו במחקרים קודמים שניתן לשפר תהליכי הטמעת למידה באמצעות הבזקי זיכרון”, אומר פרופ’ צנזור. “הראינו שלא לוקח זמן תרגול ממושך כדי להטמיע את המשימה – מספיק להבהב אותה לכמה שניות כדי לעורר את רשת המוח הרלוונטית, ואז המוח יטמיע את החומר בעצמו. אנשים עם אוטיזם מתקשים לעיתים קרובות ללמוד ולהכליל למידה חוזרת, כלומר להשתמש בכלים שנלמדו גם במשימות חדשות. באמצעות הבזקים קצרים של גירוי חזותי במשימה שנלמדה, הצלחנו לייצר למידה שהיא זהה ללמידה חוזרת מבחינת יעילותה; כלומר, קיצרנו משמעותית את זמן הלמידה. הערך המוסף הוא היכולת להכליל: הנבחנים ביצעו מטלה בתנאים חדשים, כאילו למדו אותה במלואה”.

לדברי פרופ’ צנזור, לשיטה החדשה עשויות להיות השלכות פוטנציאליות משמעותיות במגוון רחב של תחומים. “המחקר החדש עשוי לסלול את הדרך לגישות משמעותיות יותר ללמידה עבור אנשים עם אוטיזם, במגוון רחב של משימות. בנוסף, השיטה עשויה לסייע בשיקום לאחר פציעות נוירולוגיות, כלומר באימון המוח להתמודדות עם הנזקים, באמצעות הכשרה קצרה יותר”.

מערכת שווים כוללת כ-12 כותבים, כמעט כולם אנשים עם מוגבלויות. כל עבודתה מוקדשת לסיקור חייהם של אנשים עם מוגבלות בישראל.

כתבות אחרונות