נושאים קשורים

מרגש: אנשי “בית הגלגלים” מנציחים את המתנדבים שנהרגו ב-7 באוקטובר

חברי עמותת בית הגלגלים, המתמודדים עם מוגבלות פיזית קשה, מובילים מיזם הנצחה לאנשי ובוגרי העמותה שהלכו לעולמם. בין היתר, מופיעים באתר החדש שמותיהם של מתנדבים שנהרגו באירועי השבת השחורה

חוקרים: זה מה שגורם לאוטיסטים עם חום להתנהג “נורמלי”

תופעת "אפקט החום", שמשפרת תסמיני אוטיזם בזמן זיהום של הגוף, נחקרה עד כה רק בעכברים. כעת זוג מדענים ינסה לפתח טיפולים לבני אדם שיחקו את התופעה – גם בלי חום

אחרי הדייט הוא סימס “את נוירוטית ונרקסיסטית”. הוא צודק?

"הוא נישק אותי עם ריח של חומוס ולא זכר מתי היה הסקס האחרון שלו, אז העפתי אותו מהבית". אז למה לרננה יש עכשיו מחשבות שניות...

כך הצלחתי (בסוף) להצביע בבחירות

באמת שרציתי להיכנס לקלפי, אבל הגוף שלי נכנס למצב של סטרס. הרגליים נעו לבדן, ופשוט מצאתי את עצמי עומדת בתחנת אוטובוס ורק רוצה לברוח. זה מה שקרה אחר כך



אירוע בריונות חמור: צילמו נער אוטיסט בשירותים של בית הספר

שישה נערים ממקיף ט' באשדוד נחקרו במשטרה והושעו מהלימודים לאחר שהתעללו בנער בן גילם מכיתת התקשורת, על הרצף. אמו של הילד: "זו טראומה לכל החיים"
ראשיחדשותהאם מותר לפטר עובד עם מוגבלות? ומה עם הורה שנשאר בבית עם...

האם מותר לפטר עובד עם מוגבלות? ומה עם הורה שנשאר בבית עם הילד?

אתם שאלתם, המומחית משיבה: מדריך זכויות לאנשים עם מוגבלויות בזמן מלחמה

צילום אילוסטרציה: rawpixel.com‏

המלחמה בישראל מסיימת את יומה השישי: לצד ההנחיות להתגוננות והישמרות מפני הטילים ואיום הכטב”מים ברחבי הארץ, עולות בימים האחרונים שאלות רבות אצל הורים לילדים עם מוגבלות בנוגע לזכויות שלהם בזמן המלחמה.

ריכזנו כאן תשובות לשאלות הנפוצות שהתקבלו, לשם כך נעזרנו בעו”ד רחל סגל, מנהלת מרכז סיוע ומיצוי זכויותמעמותת “קשר – הבית של המשפחות המיוחדות”.

על רקע סגירת מוסדות הלימוד: עובדים שנעדרו מעבודתם בשביל להישאר עם הילדים בבית זכאים לפיצוי?

עובדים שנאלצו להישאר בבית ולשמור על ילדיהם בעקבות הודעות פיקוד העורף, קיבלו בעבר פיצוי על כך. בחוק הגנה על עובדים בשעת חירום, מדובר בעובדים שנותרו בבית עם ילדיהם עד גיל 14, או שיש להם ילדים עד גיל 21 עם צרכים מיוחדים.

האם יהיה ניתן לפטר עובדים כאלו?

על פי חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, חל איסור לפטר עובד שנעדר מעבודתו לצורך השגחה על ילדו שנמצא עמו, מכיוון שהמסגרת שבה מבקר הילד סגורה בהוראת פיקוד העורף. ההוראה מתייחסת לילד שגילו עד 14 שנים, או ילד עד גיל 21 שהוא עם צרכים מיוחדים.

חשוב לציין כי ההגנה מפני פיטורים ניתנת להורה אחד בלבד. אם מדובר בהורה יחיד, הוא יהיה זכאי להיעדר מהעבודה ולהיות מוגן בפני פיטורים. אם לילד שני הורים, והילד נמצא בהחזקתו הבלעדית של אחד ההורים, זכאי הורה זה להיעדר מעבודתו ולהיות מוגן מפני פיטורים. אם שני ההורים מגדלים את הילד, זכאי רק אחד ההורים להיעדר מעבודתו וליהנות מהגנה מפני פיטורים, וזאת בתנאי שההורה השני הינו עובד שכיר או עצמאי ולא נעדר מהעבודה לצורך השגחה על הילד, או במקרה שההורה השני אינו מסוגל להשגיח על הילדים.

לגבי פיצוי: בדרך כלל, כאשר בהנחיית פיקוד העורף נסגרו מוסדות חינוך, ההורה יקבל את שכרו מהמעסיק והמעסיק יקבל פיצוי מהמדינה. לגבי רשויות שהחליטו על דעת עצמן לא לקיים לימודים בשטחן עקב המצב, בניגוד להנחיות פיקוד העורף, ייתכן שבמקרה כזה לא ישולם פיצוי.

מה דינם של עובדים שאינם מגיעים לעבודה ב”מפעל חיוני”?

בעקבות המצב המיוחד שהוכרז בעורף, שר העבודה, יואב בן צור, הפעיל צו להחלת פרק ד’ לחוק שירותי עבודה בשעת חירום. לפי צו זה, ממשיכים לעבוד כרגיל עובדים במפעלים המספקים מוצרים / שירותים קיומיים, בין היתר: תשתיות, רפואה, חשמל ומזון. אי־הגעה לעבודה במפעל חיוני, כהגדרתו בחוק שירות עבודה בשעת חירום, מהווה לכאורה עבירה פלילית. העובדים לא יהיו זכאים לשכרם.

במידה ששני ההורים עובדים במפעלים חיוניים, עדיין לא ברור האם הם מחויבים להגיע למקום העבודה, מכיוון שמדובר במצבים נדירים וחריגים.

עובדים שלכאורה זכאים לפיצוי לפי הסכם, למי יפנו בבוא העת לקבלו?

על המעסיקים לשלם שכר עובדיהם כאילו עבדו כרגיל. פיצוי המעסיקים על תשלום השכר יתקבל (בכפוף להסכמות) בעקבות תביעות שיגישו לאוצר, כפי שנקבע בתקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) נזק מלחמה ונזק עקיף (הוראת שעה) התשס”ט 2009.

האם מותר לפטר עובד עם מוגבלות בשעה שמקום העבודה פתוח?

אין לפטר עובד עם מוגבלות במקרה בו הוראות כוחות הביטחון אינן מאפשרות לו להגיע למקום עבודתו. אם מקום העבודה אינו ממוגן, והוראות פיקוד העורף אוסרות לעבוד בו – אין תוקף לפיטורים, ועובדים שפוטרו יכולים לדרוש מהמעסיק לקלוט אותם בחזרה. זאת כקבוע בחוק להגנה על עובדים בשעת חירום.

האם המעסיק יכול לבקש מעובדים שנבצר מהם להגיע פיזית למקום העבודה – לעבוד מרחוק בשל מצב החירום?
כן. ההחלטה על עבודה מרחוק נתונה לשיקול דעתו של המעסיק, אלא אם נקבע אחרת בהסכם האישי או הקיבוצי החל על המעסיק.

האם העובדים יכולים לדרוש לעבוד מרחוק?

כאמור, ההחלטה בדבר עבודה מרחוק היא חלק מהזכות הניהולית של המעסיק. אולם, על המעסיק לשקול בתום לב ובאופן ענייני את בקשתו של העובד לעבוד מהבית, נוכח הנסיבות הקיימות.

יליד 1991. נשוי פלוס אחד. נולד עם שיתוק מוחין קל. בוגר תואר ראשון בתקשורת וניהול. היה כתב צבאי בדובר צה"ל, עורך באתר one וכתב אתר השקמה מרשת שוקן. במקביל לעבודתו ב"שווים" מגיש תוכנית ספורט ב"רדיו סול" ומשמש עורך משנה באתר "ישראל ספורט".

כתבות אחרונות