נושאים קשורים

הלהקה האוטיסטית שביצעה שיר לזכרה של נויה דן

חברי להקת "ויסות חושי", המורכבת מנגנים וזמרים על הרצף בתפקוד גבוה, עלו לבמה בתיאטרון תמונע בתל אביב כדי לשיר לזכרה של הנערה הצעירה שנרצחה ב-7 באוקטובר

שחקנית בריטית על כיסא גלגלים זכתה ב”פרס התיאטרון”

איימי טריג נולדה עם פגם בעמוד השדרה, אבל לא נתנה לזה לעצור אותה. השבוע זכתה בפרס יוקרתי בלונדון. "בעבר אנשים היו נגד ליהוק שחקנים נכים, לשמחתי זה השתנה"

חוק חדש ישים סוף לתביעות ייצוגיות קנטרניות בתחום הנגישות

בשנים האחרונות יותר ויותר עסקים קטנים נתבעים, שלא בצדק, על הפרות קלות של חובות רגולטוריות שאינם בקיאים בהן. משרד המשפטים פועל לצמצם את התופעה

שאלו בנפשכם: איך מאריכים שובר סל שיקום?

במדור "שאלו בנפשכם" מוזמנים מתמודדי נפש ומשפחות לשאול שאלות על זכויות בכל תחומי החיים – וכתבנו אמיר שטיין יענה. והפעם: מה עושים כשהשובר שקיבלנו מהוועדה פג תוקף?



“דיכאון מי יודע”: ההגדה המיוחדת למתמודדי נפש ומשפחותיהם

"הגדת הנפש", שהופקה על ידי עמותת "משפחות בריאות הנפש", מבקשת לספר את סיפורם של המתמודדים ובני המשפחה ברוח החג
ראשיאנשים עם מוגבלויותאנשים עם מוגבלויותלבכות זה לא היסטריה ובטח לא בעיה נפשית

לבכות זה לא היסטריה ובטח לא בעיה נפשית

בעולם של ח"כ מיכל וולדיגר מותר בכיף לכעוס ולצעוק במשכן, אבל אסור חלילה לבכות, כי לשיטתה זה מעיד על בעיה נפשית

“למרות שאני באה מתחום בריאות הנפש, אני לא יודעת מה עובר עליה”- ככה אמרה חברת הכנסת מיכל וולדיגר על יושבת ראש הקואליציה, עידית סילמן, שפרצה בבכי בוועדה בכנסת בשבוע שעבר.

תרשו לי לפרש את האמירה של ח”כ וולדיגר. היא במילים אחרות קוראת לעידית סילמן משוגעת\היסטרית, וכל זאת בגלל שהיא בכתה! בכי הוא הבעה של רגש. והכנסת היא מקום מקצועי, שבו אמורים להתנהל במקצועיות ואיפוק. נכון? נכון? לא נכון.

מיכל וולדיגר - צילום מתוך אתר הכנסת
ח”כית מיכל וולדיגר – צילום מתוך אתר הכנסת

כואב לך? תשתקי או תדחיקי

חברי וחברות כנסת צועקים וצורחים ומביעים כעס כל הזמן. כעס הוא רגש לגיטימי שמותר להביע בכנסת. כעס הוא רגש גברי, שבדרך כלל אנשים שוכחים שהוא אפילו רגש. הסטיגמה על הבעת ייאוש וכאב של נשים היא סטיגמה קשה לצערי הרבה פעמים גם בתוך העולם הטיפולי של בריאות הנפש.

אנחנו חיים בעולם שבו פסיכיאטרים עדיין נותנים כמעט לכל אישה את התווית של “אישיות גבולית”, ברגע הראשון שהיא מחצינה סימני מצוקה. התוויה שחברותי קוראות לה, ובצדק, ההיסטריה המודרנית.

אנחנו חיים בעולם בו נשים שחיות עם כאבים כרוניים מקבלות הפניה לפסיכיאטר, בזמן שהן סובלות ממחלות שזקוקות לטיפול רפואי, כמו אנדומטריוזיס. כואב לך? את מיואשת? את סובלת? הכל בראש שלך. תשתקי או תקחי כדור הרגעה. תדחיקי עמוק פנימה. אל תבכי, בכי זה רגש מתועב.

בעולם כזה מותר בכיף לכעוס ולצעוק במקומות פומביים כמו בכנסת, אבל אסור לבכות. אוי לא, רק לא בכי. אישה בוכה היא אישה היסטרית, משוגעת. בוא נעשה פתולוגיזציה של דמעות ונעלים אותם מהמרחב הציבורי.

עידית סילמן - צילום מתוך אתר הכנסת
ח”כית עידית סילמן – צילום מתוך אתר הכנסת

ונהפוך הוא

אבל מה שהכי חמור בתקרית הזו היא העובדה שכל זה קרה במסגרת דיון על חוק של חברת הכנסת וולדיגר, על סטיגמה כלפי נוער מתמודד נפש. אני מניח שלקראת פורים וולדיגר רצתה להראות לנו דוגמה חיה ובועטת לעיקרון של “ונהפוך הוא”- איך פועלים לקראת משהו ויוצרים תוצאה הפוכה. איך מחוקקים חוק למען מתמודדות ומתמודדי נפש ונגד סטיגמה נגדנו, ובו זמנית עושים שימוש ברטוריקה כל כך סטיגמטית כלפי חברת כנסת שבסך הכל הביעה רגש נורמלי.

אני מעריך מאוד את ההתגייסות של חברת הכנסת וולדיגר לנושא של בריאות הנפש, את היותה חלק מהשדולה לבריאות הנפש בכנסת ואת העובדה שהיא טורחת ומגיעה לכנסים ואירועים של בריאות הנפש. אבל השינוי, איך נגיד את זה, השינוי צריך להתחיל בתוכנו.

הכותב, בן 25, הוא טרנסג’נדר, יוצא החברה החרדית, סטודנט לספרות ופילוסופיה יהודית, מרצה, ובעל ערוץ יוטיוב חינוכי

אמיר שטיין, יליד 1996, הוא כותב ומרצה, בעל ערוץ יוטיוב חינוכי, מתמודד נפש, יוצא החברה החרדית, טרנסג'נדר א-בינארי וסטודנט לספרות ופילוסופיה יהודית.

כתבות אחרונות