נושאים קשורים

מרגש: אנשי “בית הגלגלים” מנציחים את המתנדבים שנהרגו ב-7 באוקטובר

חברי עמותת בית הגלגלים, המתמודדים עם מוגבלות פיזית קשה, מובילים מיזם הנצחה לאנשי ובוגרי העמותה שהלכו לעולמם. בין היתר, מופיעים באתר החדש שמותיהם של מתנדבים שנהרגו באירועי השבת השחורה

חוקרים: זה מה שגורם לאוטיסטים עם חום להתנהג “נורמלי”

תופעת "אפקט החום", שמשפרת תסמיני אוטיזם בזמן זיהום של הגוף, נחקרה עד כה רק בעכברים. כעת זוג מדענים ינסה לפתח טיפולים לבני אדם שיחקו את התופעה – גם בלי חום

אחרי הדייט הוא סימס “את נוירוטית ונרקסיסטית”. הוא צודק?

"הוא נישק אותי עם ריח של חומוס ולא זכר מתי היה הסקס האחרון שלו, אז העפתי אותו מהבית". אז למה לרננה יש עכשיו מחשבות שניות...

כך הצלחתי (בסוף) להצביע בבחירות

באמת שרציתי להיכנס לקלפי, אבל הגוף שלי נכנס למצב של סטרס. הרגליים נעו לבדן, ופשוט מצאתי את עצמי עומדת בתחנת אוטובוס ורק רוצה לברוח. זה מה שקרה אחר כך
הסתדרות 480-100

אירוע בריונות חמור: צילמו נער אוטיסט בשירותים של בית הספר

שישה נערים ממקיף ט' באשדוד נחקרו במשטרה והושעו מהלימודים לאחר שהתעללו בנער בן גילם מכיתת התקשורת, על הרצף. אמו של הילד: "זו טראומה לכל החיים"
ראשיאוטיזםהאם ילד עם אוטיזם זכאי לפיצוי? השופט שאל את הבוט

האם ילד עם אוטיזם זכאי לפיצוי? השופט שאל את הבוט

פסק הדין בעניינו של צעיר עם צרכים מיוחדים נכתב על ידי השופט, אבל הוא לא עשה את זה לבד: גם ChatGPT השתתף בהחלטה

בית המשפט (אילוסטרציה). צילום: ביגסטוק
בית המשפט (אילוסטרציה). צילום: ביגסטוק

העולם נחלק לשניים: אלו שמתרגשים מתוכנת הבינה המלאכותית ChatGPT ומצפים להתפתחותה, ואלו שמפחדים ממנה ומהיכולות השנויות במחלוקת שהיא עלולה לפתח. הבוט המתוחכם, מבוסס בינה מלאכותית, יודע לסרוק בחוכמה רבה טקסט ברחבי האינטרנט כדי ליצור תגובות מושכלות לכל דורש. עם זאת, לעיתים הבוט מפברק מידע בצורה יצירתית ומשכנעת, ולכן תמוהה החלטתו של שופט אחד מקולומביה, שלקח את השימוש בתוכנה צעד אחד רחוק מדי.

חואן מנואל פדילה, דיין בבית משפט מקומי במדינה הדרום-אמריקאית, עורר סערה כשהודה שהשתמש בכלי הבינה המלאכותית ChatGPT כשהיה צריך לפסוק האם הביטוח של ילד אוטיסט צריך לכסות את כל עלויות הטיפול הרפואי שלו. הוא השתמש גם בתקדימים מפסיקות קודמות כדי לתמוך בהחלטתו. פדילה, מהעיירה קרטחנה שבאיים הקריביים, הגיע למסקנה כי על הביטוח הרפואי של הילד לשלם את מלוא ההוצאות הרפואיות שלו, שלו כי להוריו חסרים האמצעים הכלכליים לכך.

אמנם פסק הדין עצמו לא עורר מהומה רבה, אך הכללת השיחות של פדילה עם ChatGPT בפסיקה הייתה שנויה יותר במחלוקת. המסמכים המשפטיים מראים שפדילה שאל את ChatGPT את העניין המשפטי המדויק שעל הפרק: “האם קטין אוטיסט פטור מתשלום עמלות עבור הטיפולים שלו?”. תגובת ChatGPT תאמה את ההחלטה הסופית של השופט: “כן, זה נכון. על פי התקנות בקולומביה, קטינים המאובחנים עם אוטיזם פטורים מתשלום אגרות עבור הטיפולים שלהם”.

צעד גאוני או טעות חמורה?

המקרה עורר דיון על השימוש בבינה מלאכותית בחוק, וזכה לביקורת מצד כמה מעמיתיו של פדילה. השופט היצירתי, מצדו, הגן על השימוש בטכנולוגיה, והציע שהיא יכולה להפוך את מערכת המשפט של קולומביה ליעילה הרבה יותר. השופט השתמש גם בתקדים מפסיקות קודמות כדי לתמוך בהחלטתו.

“תוכנת ChatGPT ותוכנות אחרות מסוג זה עשויות להיות שימושיות כדי להקל על ניסוח טקסטים, אך לא במטרה להחליף שופטים”, טוען פדילה. “גם בעת התייעצות עם כלים או עם גורמים חיצוניים, אנחנו לא מפסיקים להיות שופטים עם חשיבה עצמאית. ChatGPT מבצעת שירותים שניתנו בעבר על ידי מזכירה, ועושה זאת בצורה מאורגנת ופשוטה, שיכולה לשפר את זמני התגובה במערכת המשפט”.

אומנם קולומביה אישרה חוק בשנת 2022 המציע שעורכי דין ציבוריים צריכים להשתמש בטכנולוגיות היכן שניתן כדי לייעל את עבודתם, אולם פרופ’ חואן דיוויד גוטיירז מאוניברסיטת רוסריו היה בין אלה שהביעו חוסר אמון באופן פעולתו של השופט בפסק הדין הזה. הוא קרא להכשרה דחופה של “אוריינות דיגיטלית” לשופטים.

“מערכת המשפט צריכה להפיק את המירב מהטכנולוגיה ככלי, תוך הקפדה על אתיקה ולקיחה בחשבון שמי שמנהל את הצדק, הוא בסופו של דבר בן אדם”, אמר אוקטביו טז’ירו, שופט בבית המשפט העליון של קולומביה. “יש לראות בתוכנה הזאת ככלי המשרת את השופט לשיפור כושר השיפוט שלו – ותו לא. עם כל הכבוד ליכולות של התוכנה, שופטים לא צריכים להשתמש ב-ChatGPT בעת פסיקה, מפני שזה לא תחליף לידע, למומחיות ולשיקול דעת של שופט אנושי”.

כותבת ומנהלת תוכן, מעל עשור בעולמות התקשורת. נפגעה בעינה במהלך השירות הצבאי אך לא הוכרה עד היום

כתבות אחרונות