נושאים קשורים

הערב: טקס יום השואה לזכר הקורבנות “המיוחדים”

הטקס, שיועבר בשידור חי, יתמקד בזכרם של נספים עם צרכים מיוחדים, שממעטים לדבר עליהם. בין השאר יסופר סיפורו של סאלי ביין, "יאנוש קורצ'ק של אנשים עם מוגבלויות"

הרגע הזה בו נהג אוטובוס הפך אותי לנכת גפיים

יוספה גיל נפלה באוטובוס לאחר שהנהג האיץ מהר מדי – ובתוך 30 שניות הפכה לאישה עם מוגבלות וחייה השתנו. בטור מיוחד ל"שווים" היא כותבת על הכעס והתסכול, כשהפכה מאדם עצמאי ליצור רואה ואינו נראה

נפגעתם במלחמה? הכשרות בהייטק מחכות לכם בעלות סמלית בלבד

מפעל הפיס, איכילוב, סיסקו וחברות מובילות נוספות משיקים קורסים טכנולוגיים לנפגעי "חרבות ברזל" במסגרת פרויקט "שווים בתעסוקה". כל הפרטים בכתבה

“החיים הם מתוקים. כל דבר שיש לנו, אנחנו צריכים להעריך”

אלישע מדן איבד את שתי רגליו במלחמה, אבל הוא ממש לא מתכוון לשקוע בדיכאון: "אני מתענג על כוס מים, כלום לא מובן מאליו". צפו בסרטון המרגש
הסתדרות 480-100

ביטוח לאומי: 131,666 שורדי שואה זכאים כיום לקצבאות

רגע לפני יום השואה, פרסם ביטוח לאומי נתונים עדכניים שמעלים דאגה עמוקה לגורלם של מי שעברו את הנורא מכל. מעל 40 אלף שורדים מקבלים השלמת הכנסה, ו-70% מהם מקבלים קצבת סיעוד
ראשיבריאותקשר בין סבתות שעישנו בהריון לאוטיזם בנכדות

קשר בין סבתות שעישנו בהריון לאוטיזם בנכדות

לפי מחקר בריטי, לנכדה שסבתה מצד אמה עישנה בהיריון סיכוי גבוה ב-67% להציג מאפיינים הקשורים לאוטיזם

מערכת שווים


מחקר חדש שפורסם באנגליה מצא קשר בין נכדות שהסבתות שלהן מצד האם עישנו במהלך ההיריון, לבין התפתחות מאפיינים התנהגותיים הקשורים לאוטיזם.

המחקר, שנערך באוניברסיטת בריסטול, בדק את ההשערה שהכימיקלים בסיגריה עלולים להוביל לשינויים מולקולריים בתאי הביציות שמתפתחים ברחמה של התינוקת – מה שעלול להשפיע על התפתחותם של ילדיה שלה. זהו המחקר הראשון שמראה קשר בין עישון אצל הסבתא לבין בריאות הנכדים.

הניקוטין והפחמן החד-חמצני אחראים לרוב הסיבוכים. צילום: דיפוזיטפוטוס

“השאלה מדוע אוטיזם נהיה נפוץ יותר בשנים האחרונות סיקרנה אותנו”, אמרה פרופ’ ג’ין גולדינג, אחת ממחברי המאמר. מחקרים קודמים שנערכו על בעלי חיים הראו כי גורמים סביבתיים, כגון חשיפה לעשן סיגריות, משפיעים על כמה דורות עוקבים ויכולים לעבור בתורשה, והמדענים החליטו לבחון גם את הדור שלפני האם והאב.

המדענים ניתחו מידע שנאסף בפרויקט בשם “ילדי שנות התשעים”, שבחן אלפי נשים הרות בשנת 1991 וכלל נתונים מפורטים על בריאותם והתפתחותם של 14,500 ילדים. מהם, 7,000 הפגינו מאפיינים של אוטיזם, ו-177 ילדים אובחנו על הספקטרום האוטיסטי. המחקר גילה כי לבנות שהסבתות שלהן מצד אמן עישנו במהלך ההיריון היה סיכוי גבוה ב-67% להצגת מאפיינים מסוימים שקשורים לאוטיזם, כמו מיומנויות תקשורת חברתית נמוכות והתנהגויות חזרתיות. עוד מצא המחקר כי לילדים משני המינים יש סיכוי גבוה ב-53% להיות מאובחנים באוטיזם כאשר הסבתות שלהם מצד האם עישנו במהלך ההיריון.

עשן סיגריות מכיל יותר מ-4,000 כימיקלים, ובהם ציאניד, עופרת ולפחות 60 מרכיבים שנמצאו כגורמים לסרטן. עם זאת, דווקא הניקוטין והפחמן החד-חמצני הם אלה שאחראים לרוב הסיבוכים הקשורים לעישון במהלך ההיריון. השפעת העישון במחקר זה ניכרה בעיקר אצל בנות, מה שהוביל את המדענים להאמין כי העישון פוגע בדנ”א של המיטוכונדריה – ספק החשמל של התא – שמועבר בתורשה רק דרך האם. לא נמצא קשר בין עישון של הסבתא מצד האב במהלך ההיריון לבין אבחון אוטיזם אצל הנכדים.

“אנחנו כבר יודעים שהדבר הטוב ביותר שאישה יכולה לעשות כדי לעזור לילדה להתחיל את החיים בצורה בריאה וטובה היא להגן עליו מפני עשן טבק”, אמרה פרופ’ גולדינג. “עכשיו גילינו שהימנעות מעישון במהלך ההיריון יכולה גם לתת עתיד טוב יותר לנכדים”.

עם זאת, ישנם מדענים שמתנגדים נמרצות לתוצאות המחקר: “כמה מחקרים גדולים בחנו קשרים אפשריים בין עישון במהלך ההיריון לבין אוטיזם, והמטא-אנליזה שלהם הראתה כי אין ביניהם קשר. לכן הממצא הזה, אם הוא אמיתי, מפתיע מאוד”, אמר פיטר הייג’ק, מנהל יחידת המחקר לנושאי טבק באוניברסיטת המלכה מרי בלונדון.

“עדיין איננו יודעים מדוע רבים מהילדים מפתחים אוטיזם והתנהגויות שקשורות אליו, אולם הקשרים שמצאנו מעלים כמה שאלות מעניינות בנוגע להשפעות הבין-דוריות האפשריות על אוטיזם”, אמר ד”ר דיראג’ ראי, מחבר נוסף של המאמר. פרופ’ גולדינג אמרה כי ממצאי המחקר שערכה היו “מובהקים סטטיסטית”, אך נדרש מחקר נוסף לפני שניתן יהיה להסיק מסקנות שיצביעו על קשר סיבתי.

מייסד "שווים", בעל 20 שנות ניסיון בעולם העיתונות. שימש כרכז הכתבים של ”ידיעות אחרונות“, עורך המוסף הכלכלי ”ממון“ ועורך התוכנית ”חדשות הבוקר“. בעל קשר אישי לקהילת המוגבלויות: בנו הבכור אוהד הוא אוטיסט.

כתבות אחרונות