נושאים קשורים

שחקנית בריטית על כיסא גלגלים זכתה ב”פרס התיאטרון”

איימי טריג נולדה עם פגם בעמוד השדרה, אבל לא נתנה לזה לעצור אותה. השבוע זכתה בפרס יוקרתי בלונדון. "בעבר אנשים היו נגד ליהוק שחקנים נכים, לשמחתי זה השתנה"

חוק חדש ישים סוף לתביעות ייצוגיות קנטרניות בתחום הנגישות

בשנים האחרונות יותר ויותר עסקים קטנים נתבעים, שלא בצדק, על הפרות קלות של חובות רגולטוריות שאינם בקיאים בהן. משרד המשפטים פועל לצמצם את התופעה

שאלו בנפשכם: איך מאריכים שובר סל שיקום?

במדור "שאלו בנפשכם" מוזמנים מתמודדי נפש ומשפחות לשאול שאלות על זכויות בכל תחומי החיים – וכתבנו אמיר שטיין יענה. והפעם: מה עושים כשהשובר שקיבלנו מהוועדה פג תוקף?

“דיכאון מי יודע”: ההגדה המיוחדת למתמודדי נפש ומשפחותיהם

"הגדת הנפש", שהופקה על ידי עמותת "משפחות בריאות הנפש", מבקשת לספר את סיפורם של המתמודדים ובני המשפחה ברוח החג



ליהנות מהים כמו כולם: תכירו את “חוף האוטיסטים” החדש

בשבוע שעבר הוקם בחוף אכדיה צפון בהרצליה מתחם מונגש לאנשים עם מוגבלויות בלתי נראות. במקום יש לוח תקשורת ויחולקו גם צמידי זיהוי
ראשיבריאותמכה להורים לילדים עם מוגבלות: החזרי הטיפולים הפרטיים יבוטלו כבר באפריל

מכה להורים לילדים עם מוגבלות: החזרי הטיפולים הפרטיים יבוטלו כבר באפריל

לאחר שבמקור תוכנן לבטל את ההחזרים ב-2021, החליט משרד הבריאות על ביטול מלא כבר באפריל ״כדי למנוע בלבול״

מכה קשה להורים. יעקב ליצמן, שר הבריאות (צילום: REUVEN FRIZI, ויקיפדיה)

משרד הבריאות החליט להקדים ביטול ההחזרים לטיפולים התפתחותיים לילדים, כך פורסם היום (שני) באתר ״גלובס״. המשמעות: החל מאפריל הקרוב, הורים לילדים עם מוגבלות שיקבלו טיפולים במגזר הפרטי, ייאלצו לשאת במלוא המימון לבדם.

באוקטובר דיווחנו כאן ב”שווים” כי משרד הבריאות מתכנן לבטל את ההחזרים על טיפולים פרטיים בשתי פעימות. בפעימה הראשונה, שתוכננה לאפריל 2020, היו אמורים ההחזרים להיחתך בחצי. בתחילת 2021 ייכנס הביטול במלואו. אלא שלפי הדיווח ב”גלובס”, במשרד חששו מבלבול אצל ההורים, ולכן החליטו להקדים את הביטול המלא.

המהלך עלול להכביד, כאמור, על הורים שילדיהם נדרשים לטיפולים פרטיים כמו ריפוי בעיסוק, טיפול אצל קלינאית תקשורת, פיזיותרפיה ועוד. רק לשם המחשה, טיפול אצל קלינאית תקשורת פרטית עולה היום בממוצע 250 שקלים לשעה, וההורים מקבלים עבורו החזר של 190 שקל מקופת החולים. מה-1 באפריל ההורים ייאלצו להוציא 250 שקלים על טיפול במקום 60 שקלים בלבד.

חשוב לציין כי המהלך יחול על ילדים שיתחילו את הטיפול הפרטי הראשון שלהם אחרי 1 באפריל. ילדים שהחלו טיפול אצל מטפל פרטי לפני מועד זה יוכלו להמשיך ולקבל החזרים, וזאת עד ל-2022. אחר כך הוריהם יצטרכו לשאת במלוא המימון בעצמם.

המהלך הזה הוא חלק מרפורמה כוללת של משרד הבריאות בתחום התפתחות הילד. התחום נקלע למצוקה קשה ביותר בשנים האחרונות, כאשר המערכת הציבורית – קופות החולים והמכונים ההתפתחותיים – לא הצליחה לתת מענה למספר ההולך וגדל של ילדים שנזקקים טיפולים.

בשיא המשבר – הנמשך למעשה גם בימים אלה –מגיעים התורים למטפלים התפתחותיים בחלק מהיישובים בארץ לשנה, במקרים הקיצוניים אפילו לשנה וחצי. כאשר מדובר בילדים עם מוגבלות, גיל תחילת הטיפול הוא קריטי ביותר להצלחתו. ככל שהגיל מוקדם יותר, הסיכוי להביא לשיפור במצבו של הילד עולה דרמטית. מכאן גם ברורה החומרה של המצב הנוכחי.

במשרד הבריאות טענו בשנה האחרונה שקיים מחסור חמור במטפלים בסקטור הציבורי, מכיוון שמטפלים רבים מעדיפים לפתוח קליניקה פרטית משיקולי רווח. טענה זו זכתה לביקורת קשה מצד מטפלים, שטענו כי השירות הציבורי לא דואג לתקנים, לא דואג להשתלמויות מקצועיות, וגם משלם שכר זעום שלא מאפשר להם קיום בכבוד.

אחד הדברים שמנסים להשיג במשרד באמצעות ביטול ההחזרים הוא הסטה של מטפלים מהסקטור הפרטי לציבורי. להערכתם, כאשר הורים לא יקבלו יותר החזרים על הטיפולים הפרטיים, הם לא יוכלו לשאת בעלויות לבדם ויפנו חזרה למערכת הציבורית. כאשר המטפלים יתחילו לאבד עוד ועוד מטופלים, לא תהיה להם ברירה אלא לשוב ולטפל דרך קופות החולים והמכונים ההתפתחותיים.

כפי שפרסמנו כאן בחודש שעבר, גם הילדים האוטיסטים והסומטים (שיתוק מוחין, מוגבלות שכלית התפתחותית, ניוון שרירים ועוד) נכללים בצעד הזה. במקור הכוונה הייתה להחריג אותם מקיצוץ ההחזרים, מכיוון שמדובר בילדים במצבים המורכבים ביותר. אלא שבחודשים האחרונים, ייתכן שגם בלחץ משרד האוצר, שחשש לגורל הרפורמה אם הקבוצה הגדולה הזו תוחרג, הוחלט להפוך את ההחלטה על פיה. כעת גם האוטיסטים והסומטים לא יקבלו החזרים החל מאפריל.

“עשינו עבודה מאוד מקיפה וגילינו שסך ההחזרים שניתנים עבור טיפולים התפתחותיים לילדים עומד על כ-80 מיליון שקל בשנה”, הסביר לנו בכיר במשרד הבריאות המעורב בנושא. “מתוך הסכום הזה כ-40 מיליון שקל הולכים לטיפולים פרטיים בילדים אוטיסטים. עכשיו אנחנו מקבלים את התקציב הזה בדיוק כדי להשקיע אותו בילדים האלה, רק דרך המגזר הציבורי”.

לדברי הבכיר, הפיקוח של משרד הבריאות על קופות החולים במהלך הרפורמה עומד להיות הדוק ביותר. “קודם כל נעבור על התוכניות שלהן ונאשר אותן. התוכניות חייבות לתת מענה לכל הדרישות שלנו, גם ברמת המטפלים וגם ברמת זמינות הטיפול. גם התקציב של 80 מיליון שקל לא יעבור לקופות בבת אחת, אלא בכפוף לעמידה בתוכניות וביעדים”.

המהלך ילווה במחקר מתמשך, שיעקוב אחרי הגדלת מספר הילדים המטופלים דרך הקופות והקטנת משך התורים. “אנחנו נבדוק כל הזמן שהרפורמה עומדת ביעדים שלה״, הבהיר הבכיר, ״ואם לא – נעשה חישוב מחדש. יכול להיות, למשל, שנצטרך עוד תקציבים כדי לעמוד ביעד”.

מייסד "שווים", בעל 20 שנות ניסיון בעולם העיתונות. שימש כרכז הכתבים של ”ידיעות אחרונות“, עורך המוסף הכלכלי ”ממון“ ועורך התוכנית ”חדשות הבוקר“. בעל קשר אישי לקהילת המוגבלויות: בנו הבכור אוהד הוא אוטיסט.

כתבות אחרונות