נושאים קשורים

הלהקה האוטיסטית שביצעה שיר לזכרה של נויה דן

חברי להקת "ויסות חושי", המורכבת מנגנים וזמרים על הרצף בתפקוד גבוה, עלו לבמה בתיאטרון תמונע בתל אביב כדי לשיר לזכרה של הנערה הצעירה שנרצחה ב-7 באוקטובר

שחקנית בריטית על כיסא גלגלים זכתה ב”פרס התיאטרון”

איימי טריג נולדה עם פגם בעמוד השדרה, אבל לא נתנה לזה לעצור אותה. השבוע זכתה בפרס יוקרתי בלונדון. "בעבר אנשים היו נגד ליהוק שחקנים נכים, לשמחתי זה השתנה"

חוק חדש ישים סוף לתביעות ייצוגיות קנטרניות בתחום הנגישות

בשנים האחרונות יותר ויותר עסקים קטנים נתבעים, שלא בצדק, על הפרות קלות של חובות רגולטוריות שאינם בקיאים בהן. משרד המשפטים פועל לצמצם את התופעה

שאלו בנפשכם: איך מאריכים שובר סל שיקום?

במדור "שאלו בנפשכם" מוזמנים מתמודדי נפש ומשפחות לשאול שאלות על זכויות בכל תחומי החיים – וכתבנו אמיר שטיין יענה. והפעם: מה עושים כשהשובר שקיבלנו מהוועדה פג תוקף?
הסתדרות 480-100

“דיכאון מי יודע”: ההגדה המיוחדת למתמודדי נפש ומשפחותיהם

"הגדת הנפש", שהופקה על ידי עמותת "משפחות בריאות הנפש", מבקשת לספר את סיפורם של המתמודדים ובני המשפחה ברוח החג
ראשיחדשותהנגשת מערת המכפלה: עניין הומניטרי, לא פוליטי

הנגשת מערת המכפלה: עניין הומניטרי, לא פוליטי

נאור לביא, נכה ופעיל חברתי, קורא לממשלה להנגיש בהקדם את מערת המכפלה. בשביל היהודים, בשביל הפלסטינים

כולם מדברים גבוהה גבוהה על זכויות אדם לכל אדם באשר הוא אדם. בפועל, מתברר, זה לא תמיד כך. מערת המכפלה היא המקום השני בקדושתו לעם היהודי אחרי הר הבית והכותל המערבי. באתר מבקרים קרוב למיליון יהודים בשנה. המקום גם קדוש לציבור המוסלמי, שאף הוא מבקר בו במספרים דומים.

בנוסף, מגיעים מאות אלפי תיירים, ובסך הכל כמעט שני מיליון איש בשנה. מערת המכפלה מוגדרת על ידי אונסק”ו כאתר מורשת עולמי, וכמובן מוגדרת כך גם על ידי מדינת ישראל. המקום מנוהל על ידי המדינה והינו מבנה ציבורי בבעלות המדינה לכל דבר.

אולם בדבר אחד המדינה מסירה מעליה אחריות. מהדאגה לנכים. קרוב למאה מדרגות ממתינות למי שבא בשערי המקום. מדרגות ארוכות, קשות ומייגעות. נכה שיגיע לאתר לא יוכל לעלות ללא עזרה מאסיבית של אנשים או חיילי מג”ב המשרתים במקום. אם הוא מוסלמי, הוא ייעזר באנשי הסהר האדום.

עבור אדם שבסך הכל חפץ לבקר, להתפלל ולטייל זו השפלה פומבית, ביזיון.

נאור לביא, נכה ופעיל חברתי, קורא לממשלה להנגיש בהקדם את מערת המכפלה, גם למען היהודים וגם למען הפלסטינים
מערת המכפלה: מסייעים לאישה בכיסא גלגלים. צילום: ארגון בצלמו

למרות שחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות מחייב הנגשת מבני ציבור, משום מה דווקא מערת המכפלה לא נגישה. לפני שנה ערך סיור במקום נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, אשר נחשף לעוול הנורא והזדעזע. מיד אחרי הסיור הוא אמר שחייבים הנגשה דחופה, אך ידיו כבולות שכן מדובר על פי חוק בשטח ששייך גם לרשות הפלסטינית ועיריית חברון.

בנקודה זו חשוב להבהיר: בעיר חברון ישנן שתי מערכות עירוניות, אחת ליהודים ואחת לערבים. אולם בדבר אחד לא הגיעו להסכמה – הנגשת מערת המכפלה

לכאורה, עניין הכי פשוט והכי הומניטרי. אבל לא. מתברר שבכל מקום יש פוליטיקה קטנה וצרה, וכך נשארים בחוץ מאות אלפי נכים מהארץ ומחו”ל ויהודים ופלסטינים תושבי המקום כאחד.

ופה גם נשאלת השאלה: לאן נעלמו כל ארגוני זכויות האדם? כל חברי הכנסת שנאבקים למען נגישות לנכים בכל מקום אחר? כאן, במערת המכפלה, הם מתאדים. העניין הכי הומניטרי, והם טוענים שזה יעזור למתנחלים בעקיפין ואז לכיבוש בעקיפין. פה נעלמות זכויות אדם ומפנות את מקומן למילה “כיבוש”.

לאחרונה אושר תקציב ייעודי לתכנון ההנגשה במערת המכפלה. התוכנית הונחה על שולחנם של ראש הממשלה ושר הביטחון. בשבוע הבא ייערך דיון בנושא בכנסת.

עמדת כל ראשי מערכת הביטחון היא בעד ההנגשה, שכן גם הם מבינים שהציבור הפלסטיני בחברון ובכלל מבין את החשיבות בהנגשה, ורק המנהיגים עושים שרירים. בעוד שלגבי בניית השוק בחברון או כל בנייה יהודית פה ניתן לחלוק, בהנגשת מערת המכפלה על כלל ארגוני זכויות האדם להתייצב בקול ברור ולהגיד כן, ומייד.

זה לא פוליטי, זה הומניטרי.

הכותב הוא נכה ופעיל חברתי

כתבות אחרונות