נושאים קשורים

הלהקה האוטיסטית שביצעה שיר לזכרה של נויה דן

חברי להקת "ויסות חושי", המורכבת מנגנים וזמרים על הרצף בתפקוד גבוה, עלו לבמה בתיאטרון תמונע בתל אביב כדי לשיר לזכרה של הנערה הצעירה שנרצחה ב-7 באוקטובר

שחקנית בריטית על כיסא גלגלים זכתה ב”פרס התיאטרון”

איימי טריג נולדה עם פגם בעמוד השדרה, אבל לא נתנה לזה לעצור אותה. השבוע זכתה בפרס יוקרתי בלונדון. "בעבר אנשים היו נגד ליהוק שחקנים נכים, לשמחתי זה השתנה"

חוק חדש ישים סוף לתביעות ייצוגיות קנטרניות בתחום הנגישות

בשנים האחרונות יותר ויותר עסקים קטנים נתבעים, שלא בצדק, על הפרות קלות של חובות רגולטוריות שאינם בקיאים בהן. משרד המשפטים פועל לצמצם את התופעה

שאלו בנפשכם: איך מאריכים שובר סל שיקום?

במדור "שאלו בנפשכם" מוזמנים מתמודדי נפש ומשפחות לשאול שאלות על זכויות בכל תחומי החיים – וכתבנו אמיר שטיין יענה. והפעם: מה עושים כשהשובר שקיבלנו מהוועדה פג תוקף?
הסתדרות 480-100

“דיכאון מי יודע”: ההגדה המיוחדת למתמודדי נפש ומשפחותיהם

"הגדת הנפש", שהופקה על ידי עמותת "משפחות בריאות הנפש", מבקשת לספר את סיפורם של המתמודדים ובני המשפחה ברוח החג
ראשימאמריםדברים מוזרים שקרו לי בזינזאנה

דברים מוזרים שקרו לי בזינזאנה

תומר פרת כותב על ההתמודדות הנפשית שזימנו לו החיים. טור בהמשכים

תומר פרת

בשנת 2009 מצאתי את עצמי יושב כפות באזיקים אל חברי ז’ראר יד אל יד, רגל אל רגל. ישבנו על ספסל מתכת קר בתוך משאית אסירים, זינזאנה בעברית.

“לפחות יש לנו אוויר”, ניסיתי להרגיע. צילום: דיפוזיטפוטוס

הנהג הלך לשתות משהו. לפני כן הפעיל את המזגן על אוויר בלבד. פנים המשאית היה עשוי ממתכת בלבד. לא חלקיק פלסטיק לרפואה. הכול צבוע באפור מתכתי נגד חלודה. מעולם לא היינו קרובים כל כך אני וז’ראר כמו ברגעים ההם. לא סבלנו אחד את השני בדרך כלל. אבל בכל זאת היינו חברים. עכשיו נבע מעיין קטן של זיעה בין פרקי הידיים האזוקים שלנו.
האינטימיות הכפויה לא הניבה דבר מלבד משיכות הדדיות של האזיקים ופרצי בכי חנוקים מחזהו הרחב של ז’ראר. אני בכיתי בפנים, כרגיל. בשנים הבאות למדתי לבכות החוצה והגרתי נהרות של דמעות. עכשיו ניסיתי להרגיעו בדברי ניחומים: “לפחות יש לנו אוויר. הנהג בטח יחזור. אנחנו לא אשמים. מה זה מעצר לעומת הנצח?”
“אין לי תחתונים מתחת למכנסיים”, הוא השתיק אותי תוך כדי שיעול. “ועוד מעט ייקחו לנו את החגורות. המכנסיים שלי ייפלו בטוח”.
“למה אתה אף פעם לא לובש תחתונים?” סיננתי בכעס מהול בחשש כבד.
“לא ידעתי שיעצרו אותנו. מה עשיתי שזה מגיע לי? שירתתי שלוש שנים לעזאזל. תפרתי שמירות בעזה”.
“תפרת תפרת יא מטומטם. מתי תבין שזה לא נותן לך חסינות משום דבר? למה בכל פעם שקורה משהו אתה נזכר בתפירות בעזה? תפרת, נלחמת, הקרבת, נפצעת, נהרגת. אתה קבור בהר הרצל. מה זה קשור? אין הערה ליד השם שלך במחשב הממשלתי, ‘תפר, נא להתחשב בבחור'”. הוא לא ענה, רק ניגב את מה שנזל לו מהאף והעיניים, ואגב כך משך את ידי מעלה כשותף פעיל.
ז’ראר היה עולה ותיק שמעולם לא התערה כהלכה בישראל. חי מהיד לפה. אני הייתי בן הארץ, שמעולם לא התערה כהלכה בישראל. חייתי מהיד לפה. הוא עשה שימוש יתר בעובדת היותו עולה “לארץ המסריחה הזאת”, כהגדרתו. לי לא היה תירוץ כזה. שנינו משכנו בעול ושנינו ישבנו כעת לחי אל לחי בתוך משאית אסירים תקנית, נתעבים ונאלחים על נפשנו.
הוא היה אמן, פסל, מאייר. אני הייתי כותב. הוא דאג לסיגריות שלו, אני לכדורים נגד דיכאון שנשארו בבית. כמה זמן נשב במעצר? יש להם כדורים בתיבת העזרה ראשונה? הסוהרים יהיו קשובים? בטח יש נהלי עבודה. חובה לספק לעציר את התרופות שלו.
אין לי ספק שמתחשבים באנשים עם בעיות נפשיות. הם יודעים שאחרי יומיים בלי הכדור, ומתחילות תופעות לוואי איומות. זמזומים באוזניים, זרמים בראש. עצבנות מטורפת. זאת לא מדינת עולם שלישי. בעזה אין לעצירים זכויות ולאף אחד לא אכפת. כשעציר מבקש את התרופות שלו צוחקים עליו, מאיימים עליו, נותנים לו סטירה מצלצלת.
אבל אני שירתתי שלוש שנים. לא תפרתי שמירות בעזה. לוקחים בחשבון דברים כאלה.
פרק ב’ – בעוד שבועיים

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

קראו עוד בשווים

מייסד "שווים", בעל 20 שנות ניסיון בעולם העיתונות. שימש כרכז הכתבים של ”ידיעות אחרונות“, עורך המוסף הכלכלי ”ממון“ ועורך התוכנית ”חדשות הבוקר“. בעל קשר אישי לקהילת המוגבלויות: בנו הבכור אוהד הוא אוטיסט.

כתבות אחרונות