נושאים קשורים

14 דיונים ירדו לטמיון: התקנות לחוק המוגבלויות שוב נתקעו

משרד הרווחה משך ברגע האחרון את התקנות שהיו אמורות לעבור בינואר 2024. הסיבה: מחלוקת על שירותים למתמודדי נפש עם מוגבלות קוגניטיבית. ח"כ וולדיגר: "בושה". משרד הרווחה: "הם מקבלים את השירותים ממשרד הבריאות"

כאוס בהסעות החינוך המיוחד בחולון; הורים: "נאלצים להסיע בעצמנו"

כשבוע לפתיחת שנת הלימודים, משפחות בעיר מדווחות על הסעות שלא מגיעות, איחורים ממושכים ונסיעות שמתארכות לשעה. החברה העירונית: "מודעים לבעיות אבל ניכר כבר שיפור"

איבד את שתי רגליו בעזה: אלישע מדן שוריין ברשימת הליכוד לכנסת

לוחם המילואים נפצע אנושות בבית חאנון ואיבד את שתי רגליו באירוע שבו נהרגו ארבעה מחבריו. מאז הפך לדמות המזוהה עם שיקום ואיחוי הקרעים בחברה ואף השיא משואה

לקנות בגדים בחנות עם מתרגם מיידי לשפת הסימנים

רשת האופנה "תמנון" הודיעה על הנגשת כל סניפיה עבור חירשים וכבדי שמיעה בשיתוף חברת הטכנולוגיה והנגישות Sign Now

מדריכים בדיור בקהילה מוחים על קיצוץ בשעות: "בסוף הדיירים ייפגעו"

עובדים בא.ד.נ.מ מתריעים כי קיצור משמרות הלילה פוגע בשכר ועלול להביא לגל עזיבות. לדבריהם, שינוי השעות משפיע לרעה גם על שגרת הדיירים. החברה: "התאמה נקודתית שנועדה להתאים את נוכחות המדריכים לשעות שבהן מקבלי השירות זקוקים לליווי"
ראשיבריאותמחקר: יותר עופרת בשיני חלב של אוטיסטים

מחקר: יותר עופרת בשיני חלב של אוטיסטים

כן נמצאו אצלם פחות חומרים חיוניים בשיניים. החוקרים: "צריך עוד מחקרים כדי לקשור בין מתכות רעילות לאוטיזם"

מערכת שווים


שיני חלב אצל ילדים עם אוטיזם מכילות יותר עופרת רעילה ופחות מהחומרים הנחוצים אבץ ומנגן, לעומת שיני חלב אצל ילדים שאינם אוטיסטים. כך עולה ממחקר חדשני שמומן על ידי המכון האמריקאי הלאומי למדעי הבריאות והסביבה (NIEHS).

החוקרים עשו שימוש בקרן לייזר כדי למפות את החומרים בשיניים. צילום: דיפוזיטפוטוס

החוקרים במחקר התמקדו בזוגות תאומים, כדי לנטרל השפעות גנטיות, ועל מנת להתמקד בתרומה של השפעות סביבתיות על אוטיזם. הממצאים, שפורסמו בתחילת יוני ב-journal Nature Communications, מלמדים שהבדלים בחשיפה למתכות בשלבי החיים הראשונים של הילד, או יותר חשוב איך גופו של הילד מעבד את אותן מתכות, משפיעים על הסיכון ללקות באוטיזם.

Igul-Letova

ההבדלים בספיגת המתכות בין ילדים עם אוטיזם לילדים ללא אוטיזם היו גדולים במיוחד במהלך החודשים שלפני ואחרי הלידה. החוקרים הגיעו למסקנה הזו באמצעות שימוש בקרן לייזר, שנועדה למפות את טבעות הצמיחה בשיני הילדים שנוצרו בשלבי התפתחות שונים.

החוקרים זיהו רמות גבוהות יותר של עופרת אצל ילדים עם אוטיזם במהלך ההתפתחות, כאשר ההבדל הכי מובהק אותר בתקופה שלאחר הלידה. כן מצאו החוקרים ספיגה נמוכה יותר של מנגן אצל ילדים אוטיסטים, גם לפני וגם אחרי הלידה. לגבי אבץ, התמונה הייתה מורכבת יותר. אצל ילדים עם אוטיזם נמצא פחות אבץ בזמן שהיו ברחם אמם, אבל רמות האבץ עלו לאחר הלידה בשיעור גבוה יותר לעומת ילדים ללא אוטיזם.

החוקרים מציינים במפורש כי נדרשים מחקרים נרחבים יותר כדי לאשר את הקשר בין ספיגת מתכות לבין אוטיזם. "אנחנו חושבים שאוטיזם מתחיל מאוד מוקדם, סביר להניח שעוד ברחם, והמחקר מציע שהסביבה שלנו יכולה להגדיל את הסיכון עבור הילד", אמרה ד"ר סינדי לוולר, ראש תחום גנים, סביבה ובריאות במכון האמריקאי הלאומי למדעי הבריאות והסביבה. "אבל עד שילדים מאובחנים בגיל 3-4, זה כבר קשה ללכת לאחור ולבדוק למה האימהות שלהם היו חשופות. באמצעות בחינת שיני הילדים, אנחנו יכולים לעשות את זה".

Igul-Letova

רמת ספיגת המתכות נבדקה באמצעות בחינת שיניים של 32 זוגות תאומים ו-12 ילדים שיש להם אח תאום. החוקרים בדקו מאפיינים בתאומים שרק לאחד מהם יש אוטיזם, כמו גם בתאומים ששניהם אוטיסטים ובתאומים ללא אוטיזם. הבדלים קטנים יותר נמצאו ברמת ספיגת המתכות כאשר לשני התאומים יש אוטיזם. הבדלים גדולים יותר זוהו כאשר רק אחד מהתאומים הוא אוטיסט.

המחקר החדש התבסס על מחקר קודם שהראה כי חשיפה למתכות רעילות, כמו עופרת למשל, ומחסור בחומרים חיוניים, דוגמת מנגן, עשויים לפגוע בהתפתחות המוח במהלך השהות ברחם ובתקופת הינקות. למרות שמנגן הוא חומר חיוני, הוא עלול להיות רעיל בכמויות גדולות. חשיפה לעופרת ולרמות  גבוהות של מנגן נקשרה בעבר למאפיינים של אוטיזם ולרמת החומרה שלו.

את המחקר הוביל ד"ר מניש ארורה, מדען סביבה ורופא שיניים מבית ספר לרפואה במאונטסייניי (Mount Sinai) בניו יורק. ארורה ועמיתיו למחקר הראו כבר בעבר שכמות העופרת בשכבות השונות של השיניים תואמת לחשיפה לעופרת בתקופות התפתחות שונות של הילד.

לדברי ד"ר ארורה, באוטיזם משחקים תפקיד גם גנים וגם השפעות סביבתיות, אבל להבין אילו גורמים סביבתיים מעלים את הסיכון לאוטיזם היה מאוד קשה עד היום. "מה שהיה צריך זה חלון לחיים העובריים שלנו", אומר ד"ר ארורה. "בשונה מגנים, הסביבה שלנו כל הזמן משתנה, והגוף שלנו מגיב למזיקים סביבתיים לא רק בהתאם לרמת החשיפה שלנו אליהם, אלא גם בהתאם לגיל שבו נחשפנו אליהם".

מחקרים קודמים שקשרו בין מתכות רעילות ומחסור בחומרים חיוניים לבין אוטיזם נאלצו להתמודד עם מגבלות משמעותיות. למשל, להעריך חשיפה לחומרים באמצעות בדיקות דם אחרי האבחון של האוטיזם במקום לפניו, או חוסר יכולת לשלוט בהבדלים שהמקור שלהם עשוי להיות גנטי. "מחקרים רבים עד היום השוו רמות של עופרת אצל ילדים שכבר אובחנו בעבר עם אוטיזם", מסבירה ד"ר לוולר. "עכשיו, אנחנו מסוגלים למדוד משהו שהילדים נחשפו אליו בעבר, וזה יתרון גדול".

מייסד "שווים", בעל 20 שנות ניסיון בעולם העיתונות. שימש כרכז הכתבים של ”ידיעות אחרונות“, עורך המוסף הכלכלי ”ממון“ ועורך התוכנית ”חדשות הבוקר“. בעל קשר אישי לקהילת המוגבלויות: בנו הבכור אוהד הוא אוטיסט.

כתבות אחרונות