נושאים קשורים

עיריית פתח תקווה בנתה בניין חדש – ושכחה לשים מעלית

בבניין ניתנים שירותים לציבור, שבפועל לא נגישים לאנשים עם מוגבלויות. נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות איימה בתביעה – והעירייה התחייבה לתקן את הליקוי

גם אם לעולם לא אחווה תשוקה במציאות, היא קיימת עבורי בספרים

הרומן "אהבות נכזבות" של מילן קונדרה גרם לי להרגיש דברים שלא הרגשתי מעולם – ואני מקווה מאוד שארגיש יום אחד בעתיד

“למה לילד שלי לא מגיע סל שילוב? כי רציתי שיהיה שף?”

תלמידים עם צרכים מיוחדים שלומדים בחינוך המקצועי לא מקבלים סל שילוב, ובמשרדי העבודה והחינוך מגלגלים אחריות זה על זה. "אלו שני משרדי ממשלה, למה הם לא יכולים פשוט להעביר את הכסף ביניהם?"

ילדים עם CP לא יצטרכו להגיע שוב ושוב לוועדות רפואיות

מדיניות חדשה של ביטוח לאומי צפויה להקל על אלפי ילדים עם שיתוק מוחין. מעתה יקבעו אחוזי נכות קבועים, והוועדה תתכנס רק פעמיים עד גיל 18 ושלושה חודשים
הסתדרות 480-100

עם אוטיזם ודרגות על הכתפיים: המסע המרגש של חיילי “תתקדמו”

שלושה קצינים חדשים על הספקטרום עמדו השבוע על מגרש המסדרים בבה"ד 15. מי שהיה צריך הוכחה ש"גם הם יכולים" – קיבל אותה בענק. טור אישי מיוחד של אודי הלר
ראשיאנשים עם מוגבלויותהביטוח הלאומי מנסה לשנות את פני הוועדות הרפואיות

הביטוח הלאומי מנסה לשנות את פני הוועדות הרפואיות

השיק מרכז ענק בחיפה שיעסוק רק במתן שירות בוועדות, ומתכנן מרכזים בכל אזורי הארץ. בנוסף, יוצע לאזרחים ליווי של עובד סוציאלי

המרכז החדש של הביטוח הלאומי בחיפה. צילום מאתר הביטוח הלאומי

הביטוח הלאומי ערך אתמול מסיבת עיתונאים שבה הודיע על רפורמה בתפיסת הוועדות הרפואיות של המוסד והשירות הניתן על ידן לאזרחים נכים.

האירוע נערך בבניין ייעודי בחיפה שבו יחלו לעבוד בקרוב, משעות הבוקר המוקדמות ועד ללילה (22:00), מעל ל-20 עובדים שתפקידם יהיה לעסוק אך ורק במתן שירות בוועדות הרפואיות. גודל המבנה הוא כ-1,500 מ”ר, והוא מעוצב בסגנון מודרני וידידותי. זהו המבנה הראשון בשורת מרכזים שצפויים לקום בשנים הקרובות בכל אחד מאזורי הארץ ולפעול במתכונת דומה.

לרוב, מקבלי קצבאות נכות מהביטוח הלאומי זקוקים למספר ועדות רפואיות ורופאים מומחים לצורך קביעת אחוזי הנכות ואובדן כושר העבודה שלהם. בעקבות זאת עליהם לעבור מוועדה אחת לאחרת בהתאם לסוגי הפגיעות. לדוגמה: אדם שנפצע בתאונת דרכים עשוי לבקר רופא אורתופד, פסיכיאטר, נוירולוג וכו’.

בשל המחסור החמור ברופאים בישראל, החליטה הנהלת הביטוח הלאומי לפעול במספר מישורים, ובהם העלאת שכר הרופאים, כדי לוודא שרופאים טובים ושירותיים יגיעו אל הוועדות הרפואיות, וכן הקמת מרכזים רפואיים שבהם ירוכזו כמעט כל ההתמחויות. כך, מסבירים בביטוח הלאומי, אדם הזקוק למספר אבחנות יוכל לעשות את הכל בפעם אחת, ללא טרטור ותוך צמצום משמעותי בביורוקרטיה.

בשש השנים האחרונות העביר הביטוח הלאומי את הוועדות הרפואיות למרכז חיצוני כדי לבדוק את הערעורים והטענות שנשמעו על החלטות הוועדות. בחינת התוצאות הראתה כי או שלא היה שינוי בהחלטות, או שהשינוי היה לרעת האזרח. עקב כך הוחלט להחזיר את הועדות לביטוח הלאומי עצמו, אך לא לפני שנקבעו מספר שינויים מהותיים.

הראשון הוא שהוועדות הרפואיות (זה יתחיל בצפון הארץ ואח”כ יתפרס בשאר המדינה) יהיו במקום ייעודי אחד. בשלב ההתחלתי יפעלו במקום ועדות עררים, ולאחר מכן ועדות עם מספר פגיעות וסוגי מומחיות. השני הוא לקדם ליווי של עובד סוציאלי (נתון לבחירת הציבור), שילווה את האזרח אל הוועדה הרפואית, ובנוסף להכווין אותו למרכזי “יד מכוונת” הפרוסים בכל הארץ ומסייעים בהכנה ובבניית תיק רפואי לוועדות הרפואיות – בחינם. לפי הביטוח הלאומי, המטרה היא לייצר “חליפה” מתאימה למי שמגיע למרכז ולסייע לו באופן כולל במיצוי כל זכויותיו בוועדה.

רפורמה זו מצטרפת  לצעדים נוספים שנעשו לאחרונה, וביניהם החלטת הנהלת הביטוח הלאומי להקליט את הוועדות הרפואיות ולקדם את השקיפות בהן. לדברי ההנהלה, כל המהלכים הללו נועדו לייצר יעילות, לקצר משכי זמן טיפול ולצמצם את הביורוקרטיה. עם זאת, מציינים בביטוח הלאומי כי בחודשים הראשונים ייווצרו כנראה עיכובים בתיקים שיועברו מהמרכז החיצוני אל מרכז המומחים, אך תינתן להם עדיפות בטיפול.

מנכ”ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר בהשקת המרכז בחיפה

במסיבת העיתונאים השתתפו שר הרווחה מאיר כהן, מנכ”ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר וסמנכ”לית מערך הנכויות והשיקום בביטוח הלאומי ירונה שלום. “זהו מהלך שלא היה כדוגמתו בהיסטוריה של הביטוח הלאומי”, בירך כהן, “מרכזי מומחים ייעודיים בכל הארץ, שכל עיסוקם הוא לתת סיוע, למנוע ביורוקרטיה מיותרת או טרטור נוסף, כשכל הרופאים המומחים במקום אחד. החשיבה על המרכזים הללו התייחסה גם להיבטי השירות, הרגש, הליווי ויצירת מענה מקיף לאזרח. המרכז הראשון שנפתח בחיפה הוא הצעד הראשון לעוד מרכזים ברחבי הארץ, שישנו את פני הוועדות הרפואיות במוסד”.

מנכ”ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר  הוסיף כי”ועדות רפואיות הן לא דבר שאדם הזכאי למענה צריך לחשוש ממנו. נכון שלפעמים יש פער בין התחושה והכאב האישי לבין מגבלות החוק, אבל ככל שבכוחנו לשנות את האווירה, התחושה, המענה השירותי והליווי הצמוד לאזרח – אנחנו נעשה זאת. הביטוח הלאומי הוציא היום אל הפועל רפורמה חשובה בהתנהלות הוועדות הרפואיות, שאנו עמלים עליה כבר מספר חודשים, וסוף סוף הגיע הרגע לבשר זאת לציבור. אין לי ספק שככל שהמרכז בחיפה יצליח, הבשורה תתפשט מהר למרכזים נוספים ברחבי הארץ, וגם לוועדות נוספות בשירות הציבורי”.

מערכת שווים כוללת כ-12 כותבים, כמעט כולם אנשים עם מוגבלויות. כל עבודתה מוקדשת לסיקור חייהם של אנשים עם מוגבלות בישראל.

כתבות אחרונות