נושאים קשורים

עיריית פתח תקווה בנתה בניין חדש – ושכחה לשים מעלית

בבניין ניתנים שירותים לציבור, שבפועל לא נגישים לאנשים עם מוגבלויות. נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות איימה בתביעה – והעירייה התחייבה לתקן את הליקוי

גם אם לעולם לא אחווה תשוקה במציאות, היא קיימת עבורי בספרים

הרומן "אהבות נכזבות" של מילן קונדרה גרם לי להרגיש דברים שלא הרגשתי מעולם – ואני מקווה מאוד שארגיש יום אחד בעתיד

“למה לילד שלי לא מגיע סל שילוב? כי רציתי שיהיה שף?”

תלמידים עם צרכים מיוחדים שלומדים בחינוך המקצועי לא מקבלים סל שילוב, ובמשרדי העבודה והחינוך מגלגלים אחריות זה על זה. "אלו שני משרדי ממשלה, למה הם לא יכולים פשוט להעביר את הכסף ביניהם?"

ילדים עם CP לא יצטרכו להגיע שוב ושוב לוועדות רפואיות

מדיניות חדשה של ביטוח לאומי צפויה להקל על אלפי ילדים עם שיתוק מוחין. מעתה יקבעו אחוזי נכות קבועים, והוועדה תתכנס רק פעמיים עד גיל 18 ושלושה חודשים
הסתדרות 480-100

עם אוטיזם ודרגות על הכתפיים: המסע המרגש של חיילי “תתקדמו”

שלושה קצינים חדשים על הספקטרום עמדו השבוע על מגרש המסדרים בבה"ד 15. מי שהיה צריך הוכחה ש"גם הם יכולים" – קיבל אותה בענק. טור אישי מיוחד של אודי הלר
ראשיחדשותשימו לב: שבוע אחרון להגשת בקשה לוועדת זכאות ואפיון

שימו לב: שבוע אחרון להגשת בקשה לוועדת זכאות ואפיון

הורים מיוחדים: אם אתם מעוניינים לשנות את מסגרת הלימודים של ילדיכם בחינוך המיוחד, או את היקף סל השירותים המגיע לו - הגישו בקשה עד יום ראשון הבא, ה-31 במרץ

בית ספר, מערכת החינוך (אילוסטרציה). צילום: BigStock, k.samurkas
בית ספר, מערכת החינוך (אילוסטרציה). צילום: BigStock, k.samurkas

הורים לילדים בחינוך המיוחד? שימו לב!!! עוד שבוע בדיוק, ה-31 במרץ, הוא המועד האחרון להגשת בקשה לוועדת זכאות ואפיון עבור ילדכם לקראת שנת הלימודים הבאה.

מה זו ועדת זכאות ואפיון?

החינוך המיוחד מיועד לספק מענה לצרכים ייחודיים של תלמידים שתוכניות החינוך במסגרות הרגילות אינן מתאימות להם. ועדת זכאות ואפיון פועלת מכוח חוק חינוך מיוחד והיא קובעת את זכאותו של תלמיד עם צרכים מיוחדים לשירותי חינוך מיוחדים. הוועדה, יחד עם ההורים, קובעת את סוג המסגרת בה ילמד הילד: מסגרת חינוך מיוחד, כיתה לחינוך מיוחד בבית ספר רגיל או שילוב בבית ספר רגיל. תהליך קביעת הזכאות כולל את הגדרת רמת התפקוד של התלמיד, ובהתאם את היקף סל השירותים.

יש לציין כי בעקבות המלחמה התקבלה החלטה על ידי ועדת החינוך של הכנסת להאריך אוטומטית לשנה נוספת את החלטות ועדת זכאות ואפיון בהתייחס לזכאות תלמידים בחינוך המיוחד. לכן, ועדות יתקיימו השנה רק במקרים בהם ההורים מבקשים לקיימן כדי לשנות החלטות קודמות. בשאר המקרים לא יתקיימו ועדות, והזכאות למסגרות ולשירותי חינוך מיוחד תוארך בלי צורך לגשת לוועדת זכאות ואפיון.


דרושים: אורזנים למפעל “העוגיות של רחלי” בגוש עציון. העבודה במשרה מלאה. דרישות: זריזות, שמירה על ניקיון ואסתטיקת מוצר.

ללוח המשרות המלא של “שווים בתעסוקה” הקליקו כאן >> https://jobs.shavvim.co.il/jobs/


איך כדאי להיערך לוועדה?

ההיערכות לוועדה היא כפולה, הן בהתייחס לשלב הגשת המסמכים והן בהתייחס לדיון עצמו. השלב הראשון הינו שלב מקדמי של הגשת מסמכים לוועדה: אבחון המוגבלות, דוח/שאלון המסגרת החינוכית ושאלון להורה ולתלמיד (אין חובה למלא). ההורים רשאים לצרף חוות דעת מקצועיות ומסמכים נוספים של כל גורם מקצועי מטפל שמכיר את הילד. בשלב הזה כדאי לצרף גם מכתב של ההורה עם תיאור נקודות הקושי של ילדו והצורך במכלול תמיכות מקיפות. המכתב תורם “ידע הורי” אשר משלים את הידע העולה מהמסמכים הרשמיים, ולעתים אף מדייק אותו.

חשוב שההורה יעבור מראש על כל מסמך רפואי/דוח הנמסר לוועדה על מנת להימנע מהפתעות. קורה, לדוגמה, ששאלון שהמסגרת החינוכית ממלאת אינו מדגיש מספיק את קשיי התלמיד. זכותו של ההורה ואף חובתו להעלות בכתב את התייחסותו לשאלון במידה שלדעתו קיים בו עיוות של המציאות, ובאופן אשר עלול לפגוע בהיקף הסל הנדרש לילדו. יודגש כי חוסר מענה מקצועי במסגרת הלימודית איננו מעיד על חוסר צורך באותו מענה.

שלב הדיון הוא הזמן להשמעת דברי ההורה. זו זכותו המלאה. חשוב שהוועדה תשמע את ההורה ואת תמונת המצב שהוא מתאר, גם אם הדברים הוגשו מראש בכתב. שיתוף פעולה עם ההורה הינו כלי משמעותי ביותר לקידום הילד. צריך להתייחס לקשיים בהיבטים השונים, לרמת התפקוד ולהמלצות הגורמים המקצועיים אשר מטפלים ומכירים את הילד.

כדאי להבהיר כמה הילד נתרם כשהוא מקבל מענים תומכים, ושכאשר הוא זוכה לתיווך המתאים – הוא מצליח להתקדם. חשוב מאוד לצייר בפני הוועדה גם תמונת מצב של המשך היום לאחר סיום הלימודים במסגרת, לתאר את התחושות שהילד משתף והחוויות שהוא חוזר עימן. קורה לא פעם שילד “מסתדר” במהלך יום הלימודים, אך חוזר הביתה מתוסכל מכיוון שאינו מקבל מענה לימודי/חברתי/רגשי או אחר. במקרה המתאים זה הזמן והמקום להדגיש כי הילד מקבל תמיכה נמוכה משמעותית ממה שהוא נדרש וזקוק להגדלת היקף סל השירותים האישי – ולבסס מסקנה זו על התייעצויות מקצועיות מתוך היכרות עם הילד והבנת המענה המיטבי עבורו.

זקוקים לעוד מידע בנושא או לסיוע? מוזמנים לפנות למרכז הסיוע ומיצוי הזכויות של עמותת “קשר” – הבית של המשפחות המיוחדות:
במייל: [email protected]
בטלפון: 1-700-501-601


עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. לתרומה הקליקו >> https://bit.ly/Shavvim-igul-letova


מערכת שווים כוללת כ-12 כותבים, כמעט כולם אנשים עם מוגבלויות. כל עבודתה מוקדשת לסיקור חייהם של אנשים עם מוגבלות בישראל.

כתבות אחרונות