נושאים קשורים

עיריית פתח תקווה בנתה בניין חדש – ושכחה לשים מעלית

בבניין ניתנים שירותים לציבור, שבפועל לא נגישים לאנשים עם מוגבלויות. נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות איימה בתביעה – והעירייה התחייבה לתקן את הליקוי

גם אם לעולם לא אחווה תשוקה במציאות, היא קיימת עבורי בספרים

הרומן "אהבות נכזבות" של מילן קונדרה גרם לי להרגיש דברים שלא הרגשתי מעולם – ואני מקווה מאוד שארגיש יום אחד בעתיד

“למה לילד שלי לא מגיע סל שילוב? כי רציתי שיהיה שף?”

תלמידים עם צרכים מיוחדים שלומדים בחינוך המקצועי לא מקבלים סל שילוב, ובמשרדי העבודה והחינוך מגלגלים אחריות זה על זה. "אלו שני משרדי ממשלה, למה הם לא יכולים פשוט להעביר את הכסף ביניהם?"

ילדים עם CP לא יצטרכו להגיע שוב ושוב לוועדות רפואיות

מדיניות חדשה של ביטוח לאומי צפויה להקל על אלפי ילדים עם שיתוק מוחין. מעתה יקבעו אחוזי נכות קבועים, והוועדה תתכנס רק פעמיים עד גיל 18 ושלושה חודשים



עם אוטיזם ודרגות על הכתפיים: המסע המרגש של חיילי “תתקדמו”

שלושה קצינים חדשים על הספקטרום עמדו השבוע על מגרש המסדרים בבה"ד 15. מי שהיה צריך הוכחה ש"גם הם יכולים" – קיבל אותה בענק. טור אישי מיוחד של אודי הלר
ראשיאוטיזםאבחון וטיפול באוטיזםמחקר חדש: אפשר לאבחן אוטיזם או הפרעות קשב וריכוז דרך העיניים

מחקר חדש: אפשר לאבחן אוטיזם או הפרעות קשב וריכוז דרך העיניים

אבחונים כאלה יכולים להיות מורכבים ולהימשך שנים, אבל בדיקה באמצעות עדשות מגע עשויה לקצר את התהליך ולהגיע לתוצאה מדויקת יותר

עיניים. צילום אילוסטרציה - BigStock
לאבחן דרך העיניים. צילום אילוסטרציה – BigStock

אומרים שהעיניים הן החלון לנשמה, ועכשיו אנחנו מקבלים עוד הוכחה מעשית לזה. על פי מחקר מאוניברסיטת פלינדרס ואוניברסיטת דרום אוסטרליה, העיניים עשויות לאותת על בעיות נוירו-התפתחותיות כמו אוטיזם והפרעות קשב וריכוז (ADHD).

“האבחון יכול להיות קשה ומורכב”, אומר ד”ר דיליפ קרניק, נוירולוג ילדים מאוסטין, בעל ניסיון של 44 שנים בתחום הנוירולוגיה, הנוירולוגיה הקוגניטיבית, אבחון וטיפול באוטיזם והפרעות קשב וריכוז. “לעתים קרובות אני מגלה שאצל ילדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה או ADHD, האבחון או האבחנה בין שתי התופעות, יכולים להיות קשים במיוחד ולכן יש חשיבות גדולה למחקר מסוג זה”.

בדיקה עם עדשות מגע מיוחדות

באמצעות בדיקה בשם אלקטרורטינוגרמה (ERG), המנטרת את הפעילות החשמלית של הרשתית בתגובה לגירוי אור, גילו החוקרים שלילדים עם ADHD יש אנרגיית ERG כוללת גבוהה יותר, ולילדים עם אוטיזם יש אנרגיית ERG נמוכה יותר.

“מכשיר האלקטרוטינוגרמה הוא משהו שמומחי רשתית משתמשים בו כבר שנים כדי לאבחן מחלות שונות או הבדלים ברשתית. האלקטרודות מחוברות סביב העין, לפעמים באמצעות עדשת מגע מיוחדת, ואז טכנאי מפעיל את המכונה כדי להקליט את הגלים החשמליים”, מסביר ד”ר אדוארד ווד, רופא עיניים ומומחה לרשתית. לדבריו, זה דומה מאוד לאלקטרוקרדיוגרמה, המודדת את הגלים החשמליים של הלב.

“בהתבסס על אורכי גלי הרשתית שנרשמו, ניתן לאבחן אוטיזם או ADHD או סוג אחר של הפרעה נוירולוגית. מלבד זאת, מכשיר האלקטרטינוגרמה ידידותי, ובעזרת טכנאי מנוסה מאפשר לבצע את הבדיקה על ילדים ואפילו פעוטות”, הוא מסביר.

ד”ר פול קונסטבל, אופטומטריסט מחקרי באוניברסיטת פלינדרס, מאמין שהממצאים המוקדמים מצביעים על תוצאות מבטיחות להתקדמות עתידית באבחון ובטיפולים. “אוטיזם ו-ADHD הן ההפרעות הנוירו-התפתחותיות השכיחות ביותר שאובחנו בילדים, אבל מכיוון שלעתים קרובות הן חולקות תכונות דומות, אבחון לשני המצבים יכול להיות ארוך ומסובך”, אומר ד”ר קונסטבל. “המחקר שלנו נועד לשפר זאת ועל ידי חקירת האופן שבו אותות ברשתית מגיבים לגירויים של אור, אנחנו מקווים לפתח אבחנות מדויקות יותר ומוקדמות יותר למצבים נוירו-התפתחותיים שונים”.

לזהות את ההבדלים

לפי ארגון הבריאות העולמי, אחד מכל 100 ילדים נמצא על הרצף האוטיסטי, כאשר 5%-8% מהילדים מאובחנים עם ADHD – מצב נוירו-התפתחותי המאופיין בפעילות יתר, בקושי לשים לב וקושי בשליטה בהתנהגויות אימפולסיביות. אוטיזם הוא גם מצב נוירו-התפתחותי שבו ילדים מתנהגים, מתקשרים, מקיימים אינטראקציה ולומדים בדרכים השונות מרוב האנשים האחרים.

“לאותות הרשתית יש עצבים ספציפיים שיוצרים אותם, כך שאם נוכל לזהות את ההבדלים הללו ולמקם אותם במסלולים ספציפיים המשתמשים באותות כימיים שונים המשמשים גם במוח, נוכל להראות הבדלים ברורים עבור ילדים עם ADHD, אוטיזם ומצבים נוירו-התפתחותיים אחרים”, אומר ד”ר קונסטבל.

ד”ר פרננדו מרמולחו-ראמוס, חוקר שותף ומומחה בקוגניציה אנושית ומלאכותית באוניברסיטת דרום אוסטרליה, אומר שלמחקר יש פוטנציאל לאבחן גם מצבים נוירולוגיים אחרים. “בסופו של דבר, אנחנו בוחנים כיצד העיניים יכולות לעזור לנו להבין את המוח”, הוא אומר.


“בעוד שדרוש מחקר נוסף כדי לקבוע חריגות באותות הרשתית הספציפיים להפרעות נוירו-התפתחותיות אלה ואחרות, מה שצפינו עד כה מראה שאנחנו נמצאים על ספו של משהו מדהים. זה באמת מקרה שבו העיניים באמת יכולות לגלות הכל”.

כותבת ומנהלת תוכן, מעל עשור בעולמות התקשורת. נפגעה בעינה במהלך השירות הצבאי אך לא הוכרה עד היום

כתבות אחרונות