נושאים קשורים

עיריית פתח תקווה בנתה בניין חדש – ושכחה לשים מעלית

בבניין ניתנים שירותים לציבור, שבפועל לא נגישים לאנשים עם מוגבלויות. נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות איימה בתביעה – והעירייה התחייבה לתקן את הליקוי

גם אם לעולם לא אחווה תשוקה במציאות, היא קיימת עבורי בספרים

הרומן "אהבות נכזבות" של מילן קונדרה גרם לי להרגיש דברים שלא הרגשתי מעולם – ואני מקווה מאוד שארגיש יום אחד בעתיד

“למה לילד שלי לא מגיע סל שילוב? כי רציתי שיהיה שף?”

תלמידים עם צרכים מיוחדים שלומדים בחינוך המקצועי לא מקבלים סל שילוב, ובמשרדי העבודה והחינוך מגלגלים אחריות זה על זה. "אלו שני משרדי ממשלה, למה הם לא יכולים פשוט להעביר את הכסף ביניהם?"

ילדים עם CP לא יצטרכו להגיע שוב ושוב לוועדות רפואיות

מדיניות חדשה של ביטוח לאומי צפויה להקל על אלפי ילדים עם שיתוק מוחין. מעתה יקבעו אחוזי נכות קבועים, והוועדה תתכנס רק פעמיים עד גיל 18 ושלושה חודשים
הסתדרות 480-100

עם אוטיזם ודרגות על הכתפיים: המסע המרגש של חיילי “תתקדמו”

שלושה קצינים חדשים על הספקטרום עמדו השבוע על מגרש המסדרים בבה"ד 15. מי שהיה צריך הוכחה ש"גם הם יכולים" – קיבל אותה בענק. טור אישי מיוחד של אודי הלר
ראשיאוטיזםאבחון וטיפול באוטיזםמה מצא מחקר ישראלי שנעשה על מוח של ילד אוטיסט?

מה מצא מחקר ישראלי שנעשה על מוח של ילד אוטיסט?

חוקרים מאוניברסיטת ת"א גילו כי תרופה לאלצהיימר עשויה להיות יעילה גם כטיפול בתאי עצב פגועים אצל אוטיסטים

משקעים של חלבון בשם טאו, שנמצאים בדרך כלל במוחם של חולי אלצהיימר, נמצאו ברקמות שנלקחו ממוחו של ילד אוטיסט בן שבע לאחר מותו – כך עולה ממחקר בינלאומי שהובילה פרופ’ אילנה גוזס מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית באוניברסיטת תל אביב. המחקר פורסם בכתב העת Translational Psychiatry.

הילד שנפטר, תושב קרואטיה, סבל מתסמונת ADNP, מוטציה הגורמת למחסור בחלבון ADNP, החיוני להתפתחות המוח. מוטציה זו נמנית עם הגורמים המרכזיים לעיכוב התפתחותי ואוטיזם אצל ילדים. לאור הממצאים במוחו של הילד, החוקרים בדקו תרופה ניסיונית בשם NAP, שפותחה במקור למחלת אלצהיימר, על תאי עצב במודל של תסמונת ADNP עם המוטציה שגרמה לתסמינים דמויי אלצהיימר. הניסוי הוכתר בהצלחה, כאשר התאים דמויי העצבים הפגועים חזרו לתפקוד תקין.

“כאשר השווינו את רקמות המוח של תסמונת ADNP לאחר המוות לרקמות ממוחו של אדם צעיר ללא תסמונת ADNP, מצאנו משקעים של חלבון הטאו אצל הילד ADNP, פתולוגיה המאפיינת את מחלת האלצהיימר”, מסבירה פרופ’ גוזס. “אחר כך, כאשר הוספנו תרופת NAP לתאי העצב הנושאים מוטציית ADNP, חלבון הטאו נקשר כראוי לשלד תאי העצב והתאים חזרו לתפקוד תקין”.

לדבריה, “מכיוון שהפרעות גנטיות אחרות הקשורות לאוטיזם מאופיינות בפתולוגיות טאו במוח, אנחנו מקווים כי הסובלים מתסמונות אלו יוכלו ליהנות גם מטיפול NAP בעתיד”. NAP, שסווגה כ”תרופת יתום “על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי, נמצאת כיום בשלבי הכנה של ניסוי קליני בילדים עם תסמונת ADNP.

פרופ’ אילנה גוזס, אוניברסיטת תל אביב. צילום: מתוך אתר אוניברסיטת תל אביב

“המשמעות של הממצאים היא שהמוטציה הגורמת לתסמונת ADNP פוגעת במגוון רחב של חלבונים חיוניים, שחלקם נקשרים בין היתר לחלבון הטאו ופוגעים גם בתפקודו”, אומרת פרופ’ גוזס. “זה יוצר השפעות פתולוגיות שונות במוחם וברקמות אחרות של ילדים עם תסמונת ADNP, שאחת מהן היא היווצרות משקעי טאו, הידועים כמאפיינים של מחלת האלצהיימר.

“הידע העצום והמעמיק שצברנו במהלך המחקר הנוכחי פותח את הדלת להמשך מחקר נרחב ומגוון”, מסכמת פרופ’ גוזס. “אנו מקווים ומאמינים כי בסופו של דבר נגיע למטרה של פיתוח תרופה או תרופות שיעזרו לילדים עם אוטיזם הנגרם כתוצאה ממוטציות גנטיות”.

המחקר נערך בשיתוף פעולה עם חוקרים מבית הספר למדעי המחשב “בלווטניק” של אוניברסיטת תל אביב, המרכז הרפואי שיבא ועוד מספר מוסדות מחקר באירופה, ובהם מצ’כיה, יוון, בלגיה וקרואטיה.

מערכת שווים כוללת כ-12 כותבים, כמעט כולם אנשים עם מוגבלויות. כל עבודתה מוקדשת לסיקור חייהם של אנשים עם מוגבלות בישראל.

כתבות אחרונות