נושאים קשורים

הורים נגד גן התקשורת: “הצוות לא מדווח לנו על אלימות”

מספר הורים פנו ל"שווים" עם טענות קשות נגד צוות הגן בראשל"צ. בין השאר נטען כי ילדים חוזרים עם סימני נשיכה בלי שהצוות מדווח להורים, וכי המקום סובל מהיגיינה נמוכה. הנהלת הגן בתגובה: "חידדנו את נוהלי הדיווח"

yes ופלאפון מרחיבות את השירות לחירשים ולכבדי שמיעה

השירות יינתן באמצעות אפליקציית Sign Now המחברת בין החברות ללקוחות באמצעות מתורגמן לשפת סימנים בשיחת וידיאו. "מחויבים להנגשת השירות לכל האוכלוסיות"

אחת ולתמיד: מה בעצם ההבדל בין אוטיזם לאספרגר?

פעילת האקלים השוודית גרטה תונברג מתארת את עצמה כאדם עם אספרגר, בעוד שאחרים על הספקטרום האוטיסטי בוחרים לתאר את עצמם כ"אוטיסטים". עושים סדר בהגדרות

אב לאוטיסט ביקש להפחית תשלום מזונות – השופט סירב

האבא ביקש לשלם רק 1,000 שקל בחודש לגרושתו, בטענה כי הוא נכה ולא יכול להתפרנס. השופט חייב אותו לשלם 3,000 שקל בחודש ומחצית מכל ההוצאות הרפואיות



“הפועל שווים”: הכירו את קבוצת הכדורסל הראשונה לאנשים עם מוגבלות

שבעה שחקנים עם מוגבלות שאינן פיזיות ושבעה אוהדי הפועל תל אביב מתאמנים יחד בכל שבוע – ויוצרים קשרים ספורטיביים וחבריים. מקים הקבוצה: "המטרה - להקים ליגה משלנו"
ראשיכללילמה לא אהבתי את היציאה מהארון הנפשי של בן אל

למה לא אהבתי את היציאה מהארון הנפשי של בן אל

בד"כ אני שמח לראות מפורסמים משתפים בהתמודדות הנפשית שלהם. יש בזה הפחתת סטיגמה ויצירת שיח חיובי. אבל במקרה הזה אני כועס. דעה

בן אל תבורי. צילום מהאינסטגרם

אתמול בן אל תבורי יצא מהארון כמתמודד עם הפרעה דו-קוטבית. בדרך כלל אני שמח לראות אנשים מפורסמים יוצאים מהארון הנפשי. זהו אקט שיש בו הפחתת סטיגמה ויצירת שיח חיובי. אמרתי בדרך כלל? כי במקרה הזה אני כועס.

בן אל משתייך לדור שיודע לצאת מהארון, יודע להחזיק באותנטיות שלו בגאווה. הוא יכול היה לצאת מהארון הנפשי כשהוא היה בשיא ההצלחה שלו, ולתת לנו, “האנשים הקטנים”, זווית של תקווה והפחתת סטיגמה. אבל הוא בחר לצאת מהארון דווקא אחרי פרשה מכוערת, בה הוא תועד מדבר על ילדו בצורה נוראית ומכאיבה.

היציאה שלו מהארון הנפשי היא מעין מגן. “הנה, תראו, יש לי הפרעה נפשית שמצדיקה את ההתנהגות שלי”. ניחא אם הוא היה אומר: “יש לי קשיים נפשיים, ואני מטפל בהם ומנסה להיות אדם טוב יותר”. במקרה כזה הייתי מבין את הבחירה שלו לתרץ את ההתנהגות במאניה. הוא אמנם הצהיר כי “המאניה זה לא תירוץ לשום התנהגות ושום צורת דיבור, ואני מצטער בין היתר בפני כל מי ששמע את ההקלטות ולעולם לא אסלח לעצמי שנתתי לעצמי להגיע למקום הזה”- אבל אני הקטן לא רואה באמירה הזו לקיחת אחריות ראויה. ההצהרה מציגה אותו כקורבן ולא כאדם שיכול לקחת אחריות על המחלה שלו. הסיבה ליציאה מהארון הנפשי של בן אל, לדעתי, היא לנסות לתרץ את ההתנהגות שלו.

מתמודדי נפש נוטים להיתפס על ידי החברה כאנשים אלימים, פוגעים, מסוכנים. ראו למשל את הפרשה המבישה של השכנים שמונעים מאישה נכה להשכיר את הבית שלה לבית מאזן, מתוך חשש לא מוצדק. במציאות ישנם מחקרים שמצביעים על כך שלמתמודדי נפש יש יותר סיכוי להיות קורבן אלימות מאשר להיות התוקפים. אבל בעולם בו כל רוצח טוען שהוא בעצם לא שפוי, בניסיון לחמוק מעונש – הסטיגמה הזו מתקבעת.

בתוך עולם רווי בסטיגמות ומכשולים עבור מתמודדי נפש, כשמתמודד מפורסם יוצא מהארון רק כדי לתרץ התנהגות בעייתית – מעגל הסטיגמה רק מתרחב. אמנם אנחנו כאנשים צריכים לגלות חמלה כלפי אנשים שמעדו ומתקנים את דרכם, אבל מנגד האדם שמעד צריך לא רק להתנצל אלא גם להראות איך הוא מתכוון לתקן.

בן אל, התנצלות אמיתית מכילה אחריות, לא קורבנות. ונכות מכל סוג או צורה היא לא תירוץ לפגיעה באחר.

עוד בנושא:

בעקבות הווידוי של בן אל תבורי: מה זה מאניה דיפרסיה

לא רק בן-אל: האמנים שחיים עם מאניה דיפרסיה

אמיר שטיין, יליד 1996, הוא כותב ומרצה, בעל ערוץ יוטיוב חינוכי, מתמודד נפש, יוצא החברה החרדית, טרנסג'נדר א-בינארי וסטודנט לספרות ופילוסופיה יהודית.

כתבות אחרונות